אופיר דיין
עריכה: גליה לביא
שלוש משלחות חברי כנסת ביקרו בטאיוואן, ביוזמת הנציגות הטאיוואנית בישראל, מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, ושתיים מהן הובלו על ידי ח״כ בועז טופורובסקי, ראש קבוצת הידידות טאיוואן-ישראל בכנסת. במהלך ביקוריו לאחריהם, נפגש טופורובסקי עם בכירים טאיוואנים ואף כינה את טאיוואן ״מדינה״, התבטאות שמנוגדת למדיניות סין האחת, אותה ישראל מקבלת. לפי מדיניות זו, שהיא דרישת סף מצד בייג'ינג כתנאי לקיום יחסים דיפלומטיים עימה, ישראל מכירה בסין כנציגה הבלעדית משני צדי מצר טאיוואן ולפיכך, אינה יכולה לנהל יחסים דיפלומטיים מלאים עם טאיוואן ועליה להסתפק בקיום שיתופי פעולה עם טאיפיי, הנמצאים מתחת לרף הקשרים הדיפלומטיים, כמו קשרים כלכליים.
טופורובסקי אינו נציג רשמי של המדינה ולכן לא מייצג את מדיניותה, כולל בנושא מדיניות סין האחת, אך יחד עם זאת התבטאויותיו מגבירות את המתיחות מול סין שלא לצורך. לראייה, שגריר סין בישראל, שיאו ג׳ון-ג׳נג, גינה בחריפות את ביקוריו של חבר הכנסת בטאיוואן, את מפגשיו עם בכירים מקומיים ואת התבטאויותיו בנושא. בגינויו, הציע השגריר לטופורובסקי ללמוד על אודות היסטוריית סין ולבקר בה, כדי להבין מדוע, לראייתו של השגריר, סין וטאיוואן חייבות להתאחד. טופורובסקי מצדו טען שאף נציג סיני רשמי לא יצר איתו קשר בעבר ואף שסין תומכת באויביה של ישראל - האשמה חמורה במיוחד, הנוגעת בעצב חשוף של ישראלים רבים שהתאכזבו מחוסר הגינוי הסיני את חמאס, איראן, חיזבאללה והחות׳ים, ומגינוייה את ישראל.
למרות שטופורובסקי אינו מייצג את עמדת המדינה ורשאי לומר את שעל ליבו, לישראל אינטרס אסטרטגי בשימור היחסים עם סין, שותפת הסחר השלישית בגודלה שלה, אך ראוי ואפשר גם לנהל שיתופי פעולה פוריים עם טאיוואן. את שתי המטרות האלה אפשר ליישב על ידי קידום שיתופי פעולה בנושאים שאינם רגישים ועל ידי היצמדות לרטוריקה המקובלת, גם כאשר רוצים להביע הערכה לטאיוואן על תמיכתה העקבית במדינה לאורך המלחמה ובכלל.
Images on this site are licensed under Creative Commons (CC) or public domain, unless stated otherwise. Some images were generated using AI tools. See individual image attributions for details.