כותרות השבוע
הערכת המודיעין השנתית של ארה"ב: סין היא האיום המרכזי ● ארה"ב מגבירה סנקציות על נפט מאיראן ומוונצואלה - ומשפיעה על סין ● פגישת שרי חוץ סין יפן ודרום קוריאה ● לוויינים סיניים ב"קרבות" בחלל ● משטרת ישראל רכשה רכבי BYD
פרסומים של חוקרי המרכז
פודקאסט שישי בסדרת הפודקאסטים ״דרקון במדבר״ | סין, איראן והמפרציות במזה"ת: משולש יחסים מורכב (Apple, Spotify, SoundCloud, YouTube), בהשתתפות ד"ר רז צימט, ד"ר יואל גוז'נסקי ויובל וינרב.
לפרק החמישי: Apple, Spotify, SoundCloud, YouTube
לפרק הרביעי: Apple, Spotify, Soundcloud, YouTube
לפרק השלישי: Apple, Spotify, Soundcloud, YouTube
לפרק השני: Apple, Spotify, Soundcloud, YouTube.
לפרק הראשון: Apple, Spotify, Soundcloud, YouTube.
Power Shifts? China's Growing Influence in the Gulf: Key Trends and Regional Debates in 2023 (ChinaMed 15.4), quotes by Assaf Orion, Galia Lavi, Ori Sela, and Tuvia Gering.
סין וישראל
החל לפעול קו רכבת חדש באורך כ-11 ק"מ המחבר את נמל המפרץ, המופעל ע״י חברת SIPG מסין, ונמל מספנות ישראל לרשת הרכבות הארצית ויספק פתרון להובלת מטענים (חי-פה 25.3).
נציגי החברה הכלכלית לחיפה דנו עם שגריר סין בישראל, שיאו ג'ונג-צ'נג, בקידום שיתופי פעולה כלכליים והשקעות עתידיות בעיר (חי-פה 26.3). לחיפה קשרים ענפים עם סין שמשמשים את סין לקידום אינטרסים מוניציפליים, אך גם כפלטפורמה להשפעה ולהשגת טכנולוגיה.
שגריר סין באו"ם: אנו מגנים את תקיפותיה האוויריות של ישראל בסוריה, ועליה לסגת מהשטח הסורי ללא דיחוי (Xinhua 26.3). בדיון על סוריה אמר השגריר: קוראים לרשויות הזמניות למלא את התחייבויותיהן ללוחמה בטרור, לנקוט צעדים כדי להילחם בארגוני הטרור הרשומים במועבי"ט, כולל התנועה האיסלאמית של מזרח טורקיסטאן (China Daily 26.3).
לראשונה: משטרת ישראל הצטיידה ב-44 רכבים חשמליים מתוצרת BYD הסינית. רכבים אלה לא ישמשו כרכבים מבצעיים. משטרת ישראל: בוצעו ברכבים פעולות בטיחות יזומות, למרות שלא קיימות הנחיות ביטחוניות הנוגעות לרכש רכבים מסין (כלכליסט 25.3). לאחרונה הודיע משרד הביטחון כי לא יחכור רכבים חשמליים, ביניהן רכבים מתוצרת סין (Walla 12.12).
סין וארה״ב
דוח שנתי של קהילת המודיעין האמריקנית: סין נותרה האיום הצבאי והקיברנטי העיקרי על ארה״ב (Reuters 26.3). בייג'ינג מתקדמת "בהתמדה" בפיתוח יכולות לכיבוש טאיוואן ושואפת להפוך עד שנת 2030 למעצמת הבינה המלאכותית המובילה בעולם (Reuters 26.3). משרד החוץ של סין: על ארה"ב לחדול מלהתבונן על סין דרך ה"חשיבה ההגמונית" שלה (Reuters 26.3).
הסנאטור הרפובליקני סטיב דיינס נפגש בבייג'ינג עם ראש ממשלת סין ועם שר המסחר שלה בביקור מדיני אמריקני ראשון בסין מאז חזר טראמפ לבית הלבן. אל דיינס התלוו שבעה מנכ"לים בכירים, בהם ראשי קואלקום, פייזר, קארגיל ובואינג (Reuters 22.3, Reuters 23.3, Reuters 23.3). לי: סין מברכת חברות אמריקאיות על נכונותן להשתלב בהזדמנויות הפיתוח שמציעה הכלכלה הסינית (Xinhua 23.3). שר המסחר של סין נפגש עם נשיא בואינג וקרא לחברה להעמיק את שיתוף הפעולה עם תעשיית התעופה הסינית (Reuters 25.3). בשולי פורום הפיתוח הסיני הכריזה אפל על הקמת קרן השקעות לאנרגיה מתחדשת בהיקף של 100 מיליון דולר (Reuters 24.3).
ארה"ב הטילה סנקציות נוספות על ייצוא נפט איראני, לראשונה נגד בתי זיקוק מסוג "teapot", בתי זיקוק פרטיים קטנים שבסין ושמעבדים נפט גולמי מאיראן. זהו סבב הסנקציות הרביעי מאז שטראמפ החזיר את מדיניות "הלחץ המקסימלי" בפברואר (Reuters 21.3, Newsweek 21.3). בנוסף, הממשל האמריקאי הוסיף כ-70 גופים סיניים לרשימת הסנקציות והגבלות הייצוא (Bureau of Industry & Security 25.3).
ארה״ב מציעה פרס של 15 מיליון דולר עבור מידע על ארבעה אזרחים סינים שסייעו למשמרות המהפכה האיראניים להשיג ציוד צבאי וטכנולוגיית רחפנים אמריקאיים, החל מ-2007. הארבעה מואשמים בהעברת ציוד לאיראן דרך חברות קש בסין. המוצרים שימשו את איראן לייצור מערכות נשק ורחפנים ונמכרו בהמשך למדינות כמו רוסיה, סודן ותימן (The Hill 20.3).
הנשיא טראמפ הודיע על הטלת מכסים בגובה 25% על כלי רכב מיובאים, כולל מסין, החל מה־3 באפריל. המכס יתווסף למכסים הקיימים בגובה 20% (Reuters 27.3, Reuters 27.3, FT 27.3). בנוסף, צו אמריקאי חדש, המאיים בהטלת מכסים של 25% על מדינות שייבאו נפט מוונצואלה, עצר זמנית את סחר הנפט בין ונצואלה לסין. דובר משרד החוץ של סין: מתנגדים נחרצות לסנקציות חד-צדדיות ובלתי חוקיות, ול"תחום השיפוט של זרוע ארוכה" מצד ארה"ב, שפוגע בריבונות מדינות אחרות (Global Times 25.3, Reuters 25.3).
רשת חברות הקשורה לחברת טכנולוגיה סינית חשאית ניסתה לגייס עובדים אמריקאים שפוטרו לאחרונה מהשירות הציבורי האמריקאי (Reuters 25.3).
נציבות התקשורת הפדרלית (FCC) האמריקאית חוקרת מספר חברות טלקום סיניות, בהן חואה-וויי וצ׳יינה טלקום, בחשד שחלק מהן מפרות את ההגבלות על פעילותן בארצות הברית (FT 21.3).
ממשל טראמפ הקפיא את תקציב קרן הטכנולוגיה הפתוחה (OTF), מיזם שהושק בשנת 2012 ונועד לסייע לחיים תחת משטרים סמכותניים לעקוף צנזורה ולגשת לאינטרנט החופשי. הקרן סייעה בהנגשת תוכן לא מצונזר למשתמשים בסין (The Washington Post 20.3, Bloomberg 21.3).
סין שחררה חמישה עובדים של חברת Mintz Group האמריקאית, שנתיים לאחר שנעצרו במסגרת גל מעצרים בחברות ייעוץ הפועלות עם עסקים זרים (BBC 26.3).
דוח "ברית תעשיית הסייבר של סין": סוכנויות המודיעין של ארה״ב אוספות בסתר מידע ממשתמשי סלולר ברחבי העולם, באמצעות כלי פריצה לכרטיסי SIM ולמערכות הפעלה (China Daily 26.3).
טראמפ הכחיש דיווח שלפיו אילון מאסק תודרך בפנטגון על תוכנית צבאית אמריקאית למקרה של עימות עם סין (Reuters 21.3).
סין והמזרח התיכון
הרשות הפדרלית לפיקוח גרעיני של איחוד האמירויות (FANR) אירחה משלחת סינית בהובלת ראש רשות הבטיחות הגרעינית הלאומית של סין. הצדדים סיכמו על העמקת שיתוף הפעולה בין המדינות בתחומי בטיחות ואבטחת מתקנים גרעיניים, מניעת הפצת נשק גרעיני ופיתוח רגולציה לטכנולוגיות גרעין מתקדמות והציגו עדכונים על פרויקטים גרעיניים, בהם תחנת הכוח הגרעינית בבראכה והמערכת הסינית (WAM 22.3).
אלג'יריה ביטלה באופן רשמי את פרויקט בניית נמל אל-חמדאניה שנחתם ב-2016 עם חברות סיניות, ובנייתו הוקפאה ב-2019 בשל בעיות פוליטיות פנימיות באלג'יריה. הפרויקט, בשווי 3 מיליארד דולר, היה חלק מיוזמת החגורה והדרך (Agbi 19.3).
סעודיה דחתה את הצעת סין לרכוש את מטוס הקרב החמקן J-35A שלה, בשל חשש מיכולות בלתי מוכחות ובמקום זאת פועלת לשיתוף פעולה בפיתוח מטוסי דור שישי עם שותפות מערביות ואסייתיות (Defense Security Asia 18.3). במקביל, הנשיא טראמפ הכריז על מטוס הקרב החמקן מהדור הבא, F-47, שנועד להתמודד עם יריבות כמו סין ורוסיה, והעניק לחברת בואינג את החוזה לפיתוחו (Reuters 21.3, TWZ 22.3).
ממשלת עיראק חתמה על עסקה בשווי 2 מיליארד דולר עם SCS הסינית להקמת עיר תעשיה חדשה, להקמת מפעל ייצור ברזל ולפיתוח תעשיות כבדות (Iraqi News 23.3).
מצרים: החברה הסינית XinFeng Egypt מקימה קומפלקס תעשייתי באזור תעלת סואץ בהשקעה של 1.65 מיליארד דולר, שיכלול תשעה מפעלים לייצור חלקי רכב, מכונות הנדסיות ומכשירי חשמל, מרכז מו"פ וסדנת טיפול בפסולת (Xinhua 26.3).
טורקיה וסין קיימו את הפגישה השנייה של מנגנון שיתוף הפעולה הביטחוני המשותף שלהן באנקרה. בדרג סגני שרי חוץ, נדונו מדיניות הלוחמה בטרור של המדינות, כמו גם נושאים בטחוניים ואזוריים (Turkish MFA 20.3).
סין ואירופה
סין הכחישה את כוונתה להצטרף לכוחות שמירת שלום באוקראינה, בהמשך לדיווחים כי ביקשה מהאיחוד האירופי להצטרף וביררה מה העמדה האירופית על השתתפותה ביוזמה כזו (Welt 22.3, Politico 24.3).
לוביסטים של חואה-ווי חשודים בהעברת עשרות אלפי אירו לחברי הפרלמנט האירופי בתמורה לתיקוני חקיקה וחתימה על מכתב פומבי שייטיבו עם החברה, לפי מסמכים שדלפו מהחקירה באיחוד האירופי (Follow the Money 25.3).
האיחוד האירופי פתח בחקירה בחשד למתן סובסידיות סיניות לא חוקיות למפעל BYD שנפתח לאחרונה בהונגריה (Financial Times 20.3).
אסטרהזניקה הבריטית משקיעה 2.5 מיליארד דולר במרכז מו"פ בסין, שיתמקד במחקר מוקדם ובבינה מלאכותית. ההשקעה תכלול שיתופי פעולה עם בתי חולים מקומיים לצד הקמת מיזם חיסונים עם החברה הסינית BioKangtai. ברקע, חקירה סינית נגד בכירים באסטרהזניקה בסין, שכללה מעצר של נשיא הסניף (Bloomberg 21.3).
סוכנות הביון הסינית תדרכה דיפלומטים ואנשי עסקים גרמנים בנוגע לחוק הריגול החדש של סין, תדרוך ראשון מסוג זה לזרים. דובר משרד ביטחון המדינה הסיני: מטרת התדרוך לטפח סביבה עסקית בינלאומית ולחזק את שיתוף הפעולה הכלכלי עם גרמניה (SCMP 26.3).
קבוצת Finnish Minerals וחברת Beijing Easpring החלו בבניית מפעל סוללות בפינלנד. 70% מהבעלות על המפעל, שנבנה בהשקעה של כ-800 מיליון אירו, סינית, ו-30% בבעלות פינית (Scandasia 22.3).
סין והאינדו-פסיפי
שרי החוץ של סין, יפן ודרום קוריאה נפגשו בטוקיו (SCMP 22.3, Reuters 22.3, Bloomberg 22.3). הדיאלוג הסתיים בהסכמה על שיתוף פעולה מוגבר בתחומים מגוונים (Xinhua 23.3, MOFA Japan 22.3). במקביל, התקיים דיאלוג כלכלי בין סין ויפן לראשונה מזה שש שנים. יפן קראה לסין להסיר את האיסורים על יבוא מוצרים חקלאיים וימיים (MOFA Japan 22.3).
ספינות סיור של משמר החופים הסיני (CCG) נכנסו למים הטריטוריאליים סביב איי סנקקו/דיאו-יו שבמחלוקת בים סין המזרחי, והרחיקו מהאזור מספר ספינות דיג יפניות – ביום בו ביקר וואנג יי בטוקיו (Xinhua 24.3, The Diplomat 25.3).
ממשלת הודו החליטה להפסיק את תוכנית התמריצים לייצור מקומי בשווי 23 מיליארד דולר כארבע שנים לאחר שהושקה, במטרה למשוך חברות להעתיק את פעילותן מסין להודו (Reuters 24.3).
לאוס חתמה על הסכם אנרגיה נקייה בהיקף של 1.45 מיליארד דולר עם חברת Western Power הסינית להקמת תחנת כוח של 1,800 מגה-ואט בדרום המדינה (The Straits Times 24.3).
סין וביטחון
חיל החלל האמריקני: לוויינים סיניים תועדו מבצעים תמרונים המדמים "קרבות" בחלל (The Defense Post 19.3, Aerotime 20.3).
דרום קוריאה השיקה פלטפורמה ימית לניטור הנוכחות הסינית באזור שנוי במחלוקת בים הצהוב שבו סין בונה "ציוד לגידול דגים". בפברואר, ספינת סקר דרום קוריאנית נשלחה לבחון את המתקנים הסיניים אך נחסמה בדרכה על ידי ספינות משמר החופים הסיני (Reuters 26.3).
טכנולוגיה
DeepSeek שחררה מודל חדש בשם DeepSeek-V3-0324, הזמין לשימוש מסחרי. המודל זול יותר ומפגין ביצועים טובים יותר ממודלים של ChatGPT במדדים מסוימים (NewsBytes 26.3).
סין פיתחה מכשיר חדש לחיתוך כבלים תת-ימיים משוריינים בעומק של עד 4,000 מטר. המכשיר פותח על ידי המרכז הסיני למחקר ימי (CSSRC) ונועד להשתלב בצוללות מאוישות ולא-מאוישות מתקדמות (SCMP 22.3).
חוקרים מהאקדמיה הסינית למדעים (CAS) פיתחו לייזר מוצק שמאפשר ייצור שבבים מתקדמים. למרות שעוצמת הלייזר שפותחה נמוכה משמעותית מהסטנדרטים התעשייתיים, מטרתו להחליף בעתיד את המכונה של ASML, שבה נעשה שימוש בלייזרי גז (Tom's Hardware 22.3).
BMW תטמיע מודלי AI של עליבאבא ברכבי החברה בסין. מערכת הרכב של BMW תעדכן את הסייען הקולי של הרכבים ותשפר את חוויית השימוש הקולית והשירותים החכמים, ותיכנס לשימוש ב-2026 (Tech in Asia 26.3). בשבוע שעבר הודיעה BMW כי תטמיע בדגמיה החדשים אפליקציה של חואה-וויי שמקשרת את הרכבים למכשירים דיגיטליים (Reuters 17.3).
פנים וכלכלה
ראש ממשלת סין חתם על תקנות חדשות תחת החוק נגד סנקציות. התקנות מפרטות את התחומים שבהם ניתן להגביל גופים זרים וכלים ליישום החוק הכוללים הגבלות על ייבוא וייצוא של סחורות וטכנולוגיות. החוק נגד סנקציות מאפשר לכלול ברשימה שחורה אזרחים או גופים זרים המעורבים בסנקציות כלפי סין, ולהטיל עליהם הגבלות כמו איסור כניסה, הקפאת נכסים ואיסור פעילות עסקית בסין (Reuters 24.3).
סין פרסמה תקנות חדשות לטכנולוגיית זיהוי פנים, שייכנסו לתוקף ב-1 ביוני 2025. התקנות החדשות יאפשרו שימוש בטכנולוגיה רק למטרה מוגדרת ובאופן מידתי, תוך מתן הסבר ברור למשתמשים על אופן השימוש, משך שמירת המידע ועוד. איסוף של מעל 100,000 רשומות ידרוש רישום מול הרשויות (Global Times 21.3).
בנקים בסין החלו להקל בתנאי הלוואות לצרכנים כדי לעודד צריכה, להקל על לווים מתקשים ולצמצם סיכון לחדלות פרעון. הבנקים העלו את תקרת ההלוואות, האריכו את תקופות ההחזר, וחלקם הפחיתו ריביות על הלוואות (Yicai 25.3).
סינופק גילתה בשאנדונג שדה פצלי נפט עם למעלה מ־140 מיליון טון עתודות. זהו שדה פצלי הנפט הגדול מסוגו בסין (Xinhua 25.3).
קריאה נוספת
The U.S. Missile Launcher That Is Enraging China (WSJ 25.3).
אירועים
Money and Energy: China’s Flexible Approach to Central Asian Investment (Carnegie Endowment 26.3).
Trump 2.0: Perspectives from Asia (Asia Society 1.4).
נתונים: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה; עיבודו ניתוח: מרכז גלייזר למדיניות ישראל-סין, INSS.
Images on this site are licensed under Creative Commons (CC) or public domain, unless stated otherwise. Some images were generated using AI tools. See individual image attributions for details.
נאסף על ידי:
, .