כותרות השבוע
חילופי דברים קשים בין שגרירי ישראל וסין באו"ם ● וואנג יי ביקר בוושינגטון ● הקלות בייצוא שבבים לסין ● הלך לעולמו ראש ממשלתה הקודם של סין ● המשך מגמת האטה בכלכלה הסינית
פרסומי המרכז
עין לסין: סיכום אירועים בולטים (29.10 עין לסין).
הפעם בגיליון:
סין ו״חרבות ברזל״: שבוע שלישי למלחמה
פורום חגורה ודרך בבייג'ינג: במלאת עשור ליוזמה.
Israel's high-tech industry will not be the same after the war
(28.10 ישראל היום). כתבה מאת אריאל סובלמן.
מלחמת “חרבות ברזל”
סין תמכה בהצעה בעצרת הכללית של האו"ם, שאישרה (27.10) קריאה להפסקת אש הומניטרית מיידית בעזה, בה לא הופיעה אזכור לחמאס ההחלטה כללה גם את שחרורם של כל האזרחים, הגנה על מוסדות בינלאומיים ואזרחיים, והבטחת מעבר נגיש של סיוע הומניטרי לרצועת עזה. (28.10 The Times of Israel).
שגריר ישראל באו״ם תקף את סין ורוסיה על אי הסכמתן לגנות את חמאס בהצבעה קודמת במועצת הביטחון. בתגובה אמר שגריר סין באו"ם כי ״אם ישראל מתייחסת לסין כיריבה, כנראה שבחרתם במטרה הלא נכונה״. לדבריו, סין אינה מזלזלת במצבה של ישראל ״אבל אנחנו מייחסים אותה חשיבות למצבם של הפלסטינים. אי אפשר להכחיש שבמשך תקופה ארוכה שאיפותיהם של הפלסטינים לא זכו למענה״ (25.10 וואלה).
ח׳אלד משעל, מנהיג חמאס בחו״ל, טען בראיון לערוץ טלוויזיה מצרי כי סין התרשמה ממתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר, ושוקלת לערוך מתקפה דומה בטאיוואן (29.10 I24).
דובר משרד החוץ של סין נשאל על גל האנטישמיות ברשתות הסיניות. הדובר לא הגיב באופן ספציפי לטענות, אך ענה באופן כללי כי החוק הסיני אוסר באופן חד משמעי הפצת מידע שקרי באינטרנט על קיצוניות, שנאה אתנית, אלימות ואפליה (30.10 Ministry of Foreign Affairs).
סין וארה”ב
השבוע ביקר בוושינגטון ראש הוועדה לענייני חוץ של המפלגה ושר החוץ של סין, וואנג יי (26-27.10). במהלך ביקורו נפגש וואנג עם מזכיר המדינה האמריקאי, אנתוני בלינקן, והשניים דנו בנושאים שבמחלוקת בין המדינות, וכן במלחמה בעזה, במלחמה באוקראינה, בביטחון בים סין הדרומי ובבעיית הגרעין בחצי האי הקוריאני (27.10 U.S Department of State),(28.10 Embassy of the PRC in the State of Israel). ארה״ב דחקה בסין להשתמש ביחסיה עם איראן להרגעת המתיחות במזרח התיכון (27.10 Financial Times). וואנג נפגש גם עם הנשיא ג׳ו ביידן וכן עם היועץ לביטחון לאומי בארה״ב, ג'ייק סאליבן, עימו דן ביחסי טאיוואן-ארה״ב-סין (28.10 Embassy of the PRC in the State of Israel),(28.10 Ministry of Foreign Affairs).
הנשיאים ג׳ו ביידן ושי ג'ין-פינג הסכימו להיפגש בחודש הבא בסן פרנסיסקו בשולי פסגת השותפות הכלכלית באזור אסיה-פסיפיק (Asia-Pacific Economic Cooperation). זאת לפי מידע לא רשמי שטרם אושר. ייתכן כי הסכמה זו גובשה במסגרת ביקורו של וואנג יי בוושינגטון (27.10 AP).
סין הסכימה לקיים עם ארה"ב שיחות לגבי בקרת נשק גרעיני, לראשונה מאז ממשל אובמה. השיחות צפויות להתקיים ב-6.11 (1.11 The Wall Street Journal).
בסוף חודש ספטמבר פורסם דו״ח מאת מחלקת המדינה האמריקאית אשר מתאר שיטות השפעה ומניפולציה סינית על מידע ברחבי העולם. דו״ח זה זכה השבוע להתייחסות מצד תת המזכירה לענייני מדיניות ציבורית בארה״ב (U.S Department of State 28.9).
סין והעולם
ארה״ב הקלה הגבלות על ייצוא שבבים אמריקאיים למפעלי יצרניות דרום קוריאניות וטאיוואניות היושבים בסין, לתקופת זמן בלתי מוגבלת. מדובר בהארכה של הקלות שכבר ניתנו בעבר ואמורות היו לפוג בסוף החודש (27.10 Nikkei).
קנדה אסרה (30.10) על שימוש באפליקציית וויצ'אט הסינית במכשירים ניידים ממשלתיים, בשל הסיכון שהאפליקציה מהווה מבחינת פרטיות וביטחון. ההחלטה תיושם החל מהשבוע הבא (31.10 Reuters).
בריטניה אירחה את פסגת הבטיחות בבינה מלאכותית (2-1.11). נציגה של סין בפסגה, סגן השר לטכנו' ומדע, אמר כי בייג'ינג מוכנה לקדם דיאלוג עם כל הצדדים, כולל ארה"ב, כדי למצוא הסכמה לגבי פיתוח בטוח ואחראי של בינה מלאכותית (1.11 Reuters). ההצהרה מגיעה על רקע המתיחות הגוברת בין סין לארה"ב בענף הטכנולוגיה (1.11 CNBC).
פנים וכלכלה
ראש הממשלה לשעבר בסין, לי קה-צי׳אנג הלך לעולמו (27.10) מדום לב פתאומי, בן 68 במותו. לי, כלכלן בהכשרתו, כיהן כראש ממשלה תחת שי ג׳ין-פינג משנת 2013 ועד מרץ 2023. לי ייצג זרם ליברלי יחסי במפלגה הקומוניסטית, הן במדיניות הכלכלית והן במדיניות החוץ (27.10 CNN). בשל החשש מחאות בעקבות מותו של לי הקשיחה ההנהגה המרכזית את הפיקוח על מיצגים ציבוריים, תגובות ברשת, התכנסויות והערות לגבי המצב הפוליטי (30.10 The Guardian).
חלה האטה בכלכלה הסינית במספר ענפים בחודש אוקטובר, על פי ירידה במדד מנהלי הרכש (PMI). במגזר היצרנים נרשמה ירידה לשיעור של כ-49.5 לעומת 50.2 בחודש שעבר, כאשר שיעור מתחת ל-50 מצביע על צמצום. ירידה נרשמה גם במגזר המיזמים הגדולים , השירותים והבניה (31.10 People's Daily). מגמה זו עומדת בניגוד לתחזיות האופטימיות של הכלכלנים לאחר השיפור שחל בצמיחה ברבעון השלישי (31.10 The Wall Street Journal).
היקף ההשקעות הישירות הזרות (FDI) בסין צנח בכ-34% לעומת ספטמבר אשתקד, הירידה הגדולה ביותר שנרשמה מאז החל פרסום דיווחים חודשיים (2014), בהתבסס על נתוני משרד המסחר הסיני. מגמת ירידה זו מאפיינת את היקף ההשקעות הזרות בסין מאז פרוץ נגיף הקורונה (12.8 Nikkie Asia). כפועל יוצא מכך, מוקדם יותר החודש הודיע נשיא סין על ביטול הגבלות על השקעות זרות בסקטור התעשייתי (30.10 Financial Times). בניגוד להודעת הנשיא, וכחלק מרצון המפלגה להימנע מסיכונים, החליט השלטון על הקשחת התקנות הפיננסיות במסגרת כינוס 'ועדת העבודה הפיננסית המרכזית'. (31.10 CNBC).
הבנק המרכזי בסין רכש כמות שיא של כ-800 טון זהב בתשעת החודשים הראשונים של השנה, עליה של כ-14% לעומת תקופה זו אשתקד, וכחלק מהניסיון להקטין את ההסתמכות על הדולר האמריקאי. בנקים מרכזיים אחרים בעולם רכשו גם הם כמות גדולה יותר של זהב לעומת השנה שעברה, בתגובה לאינפלציה הגלובלית (31.10 Financial Times).
עתירת פירוק נגד מפתחת הנדל״ן Evergrande עלתה לדיון בבית דין בהונג-קונג (30.10). לדברי שופט בבית הדין העליון ״סביר מאוד״ כי עתירה זו תתקבל, אם לא תוצג תוכנית ״בנייה מחדש״ של חברת Evergrande עד השימוע, שצפוי להתקיים בחודש דצמבר (30.10 SCMP).
צבא וביטחון
מטוס קרב סיני טס (26.10) במרחק של כשלושה מטרים מכלי טיס צבאי אמריקאי מעל שמי ים סין הדרומי, עד לכדי סיכון להתנגשות בין כלי הטיס. ארה"ב מסרה בתגובה כי היא תמשיך לטוס, להפליג ולפעול באופן אחראי ובטוח בכל מקום שהחוק הבינ"ל מאפשר זאת. סין מסרה כי היא תמשיך לנקוט באמצעים נחושים כדי לשמר את הריבונותה הלאומית, ביטחונה ושלמותה הטריטוריאלית (Fox News 27.10). היתקלויות דומות התרחשו השבוע גם בין כוחות צבא סיניים לכלי שיט צבאיים פיליפיניים (30.11 Reuters).
סין פתחה בתרגיל צבאי סביב האי טאיוואן (1.11 The Hill). . משרד ההגנה הטאיוואני דיווח כי סין שלחה 43 כלי טיס צבאיים ושבע ספינות לגבולותיו הטריטוריאליים של האי, כאשר 37 מבין כלי הטיס חצו את הקו האווירי המפריד בין המדינות (1.11 VOA).
בייג'ינג אירחה בתחילת השבוע את פורום שיאנג-שאן (Xiang Shan) השנתי העשירי, העוסק בקידום שיתופי פעולה ודיאלוג בתחום הצבא והביטחון. בכנס השתתפו נציגיהם של למעלה מ-90 מדינות, ובהם גם משלחת אמריקאית. סין הביעה נכונות לחדש את הדיאלוג הצבאי עם ארה"ב, לצד ביקורת על התערבות זרה בסוגיות אזוריות באסיה. כמו כן, טענה סין לבעלות על טאיוואן והבהירה כי "לא תפגין רחמים כלפי הצהרות עצמאות מצד טאיוואן" (30.10 SCMP). בנוגע למלחמה בישראל, קרא המארח להפסקת אש מיידית וחידוש שיחות השלום (31.10 AP).
משלחת מחקרית סינית, הכוללת שתי שוברות קרח סיניות וספינת מטען, נשלחה לים הארקטי, כדי לסייע בהשלמת בניית תחנת מחקר סינית באזור. זוהי המשלחת הגדולה ביותר ששלחה סין לאזור עד כה. סין מחזיקה בארבע תחנות מחקר נוספות באזור הארקטי. בייג'ינג דחתה טענות לפיהן התחנה תשמש לצרכי ריגול (1.11 Reuters).
קולונל בחיל האוויר הטאיוואני נשפט לכ-20 שנות מאסר בגין ריגול צבאי עבור סין. הוא הורשע בגיוס קציני צבא הנמצאים בשירות במטרה להעביר סודות צבאיים לבייג'ינג. לצידו הורשעו חמישה קצינים נוספים שהיו מעורבים בפרשה (26.10 BBC).
חוקרי המרכז בתקשורת
תפסו צד (26.10 ערוץ 7). ראיון עם גליה לביא.
אנטישמיות פינת סחר: הקשרים הכלכליים עם טורקיה וסין לאן? (2.11 ישראל היום). ציטוטים מאת גליה לביא.
Israel’s close economic relationship with China worked well until Gaza conflict revealed its limits (2.11 SCMP).ציטוטים מאת גליה לביא
העמקה נוספת
Li Keqiang Lived and DIed in Xi Jinping’s Shadow (27.10 FP).
Has China’s Belt and Road Initiative been a Success? (31.10 Financial Times).
Russia's weaker hand undermines case for Power of Siberia 2 gas link to China (30.10 Reuters).
China’s billionaires looking to move their cash, and themselves, out (30.10 The Guardian).
As Hamas propaganda spreads, a warning: ‘We made a big mistake not to ban TikTok’ (31.10 Telegraph).
אירועים
A Historically Informed Approach to Great-power War and Sino-U.S Competition (IISS, 9.11)
Assessing US-China Interaction at APEC (Brookings, 6.11)
למאגר הנתונים והגרפים של המרכז ראו.
Images on this site are licensed under Creative Commons (CC) or public domain, unless stated otherwise. Some images were generated using AI tools. See individual image attributions for details.